Ja tak til “Lokalplejehjem” i Tønder Kommune

Tilde Holch Duedahl

29/01/2024

Ja tak til “Lokalplejehjem” i Tønder Kommune

Debatindlæg bragt i JV d. 22.1.24

Ønskerne til hvordan vi ønsker at leve livet, når vi bliver ældre, er forskelligt alt efter hvor i landet vi bor, hvad der er af traditioner i det område, hvor vi bor og hvem vi er som personer. Derfor giver det god mening, at plejehjemmene heller ikke er ens. For mens det for nogen er vigtigt f.eks. at have adgang til en have, er det for andre en vigtig del af livet at være omgivet af dyr eller måske en hverdag hvor sang og kultur fylder meget.

Jeg har altid ment, at det skal være muligt at vælge det, som passer bedst til den enkelte, også selv om man har nået en alder, hvor man har brug for den hjælp, som et plejehjem kan tilbyde.

Derfor glæder det mig rigtig meget, at Regeringen fra 1. januar 2025, som en del af en kommende større ældrereform, har gjort det muligt for landets kommuner at oprette en ny type af plejehjem, kaldet ”Lokalplejehjem”. Den nye type af plejehjem giver kommunerne mulighed for at oprette nye plejehjem med samme frihedsgrader, som det vi kender fra et friplejehjem i dag, hvor en bestyrelse har ansvar for drift og økonomi og mulighed for at tone rammerne til det lokalområde, hvor plejehjemmet og dets beboere hører til.

I Agerskov har vi rigtig gode erfaringer med Friplejehjemmet – Møllevangen. Det er et plejehjem i fuldt flor, hvor bestyrelsen og vennekredsen sammen med beboere og medarbejdere arbejder for daglig glæde hos både medarbejdere og beboere. Der dufter af mad og hjemlig hygge, der tages på ture, synges og laves arrangementer, hvor byen og pårørende er inviterede. Den gode udvikling skyldes primært selvbestemmelse, hvor drømme ikke stoppes af bureaukrati, men blomster med frivillige kræfter.

Min opfordring til Tønder Kommune er derfor, at der straks bliver sat gang i et arbejde med at undersøge interessen og mulighederne for at omdanne nogle af kommunens plejehjem til den nye type ”Lokalplejehjem”. Lad Tønder Kommune gå forrest, så vi får nogle plejehjem, som er på de ældres præmisser og hvor vi får engageret de mange gode lokale kræfter, som findes i vores mange fine lokalsamfund. Lad os få nogle plejehjem, hvor personalet og ledelsen får mere selvbestemmelse som jeg er sikker på, vil komme vores ældre til stor gavn og glæde.

Vil du støtte min kampagne, så vi i Tønder Kommune igen kan få en folkevalgt på Christiansborg

Tidligere indlæg

Politiske vitaminer – marts

Politiske vitaminer – marts

Co2 afgift må ikke koste arbejdspladser Det var et af hovedbudskaberne på generalforsamlingen i Venstre i Aabenraa Kommuneforening fra Troels Lund Poulsen, som aflagde et besøg og vendte mange politiske emner. Det mest diskuterede emne var CO2 afgiften på landbruget,...

En sejr for folkeskolen

En sejr for folkeskolen

Læserbrev bragt i Jydske Vestkysten d. 24.3.2024 Som mor til 4 dejlige børn har jeg i mange år på helt tæt hold været vidne til en folkeskole, hvor der har været plads til forbedringer. Forbedringer som personale og elever gerne har villet have, men som har været...

Januar-hilsen fra Tilde

Januar-hilsen fra Tilde

Januar-hilsen fra Tilde Nu skriver kalenderen 2024, jeg har fået nydt jul og nytår med familie og venner og er mere end klar til, at aktiviteterne tikker ind i kalenderen. Januar måned har budt på mange spændende aktiviteter indenfor mange områder. Jeg startede mine...